50

مخازن ذخیره پساب شهری و صنعتی

سپتیک تانک ساده ترین و پر کاربردترین واحد مورد استفاده در تصفیه فاضلاب به ویژه فاضلاب های انسانی است. سپتیک تانک مخزنی است که در آن فاضلاب به کمک فرایندهایی از قبیل ته نشینی، شناور سازی و بیولوژیکی تصفیه می گردد.

از سپتیک تانک ها بطور گسترده ای در واحدهای مسکونی و ویلایی، مجتمع های مسکونی و اداری، کارگاه های عمرانی و ساختمانی، کارخانجات تولیدی و صنعتی، هتل ها، رستوران ها، و مجتمع های تفریحی و ورزشی استفاده می شود.

اجزای مهم هر سپتیک تانک عبارتند از:

1- سیستم ورودی فاضلاب

2- مخزن اولیه سپتیک تانک

3- دیواره جداکننده

4- مخزن زلال سازی

5- مجرای خروج بیو گاز (تهویه)

6- سیستم خروجی فاضلاب

مکانیزم عملکرد سپتیک تانک

ابتدا فاضلاب از طریق لوله ورودی وارد بخش اول سپتیک تانک می شود. این بخش که توسط یک دیواره جدا کننده از بخش دوم مخزن جدا شده است، حجمی معادل دو سوم از کل حجم سپتیک تانک را شامل می شود. با ورود فاضلاب به این بخش، مواد معلق و ذرات خارجی به سبب وزن بیشتر خود به سمت پایین حرکت کرده و در کف مخزن ته نشین می شوند. روغن و چربی ها نیز به دلیل اینکه دارای وزن مخصوص کمتری نسبت به فاضلاب هستند، به سمت بالا حرکت نموده و بر روی سطح شناور می گردند. تجمع مواد ته نشین شده در کف مخزن باعث ایجاد توده ای از لجن شده و میکروارگانیسم ها و باکتری ها در آن تکثیر یافته و رشد می کنند. واکنش های بیولوژیکی که در جریان تکثیر و رشد آنها اتفاق می افتد باعث می شود که مواد آلی آلاینده تجزیه شده و فاضلاب تصفیه گردد. انجام این واکنش ها همچنین سبب تبدیل حجم قابل توجهی از لجن به بیوگاز و کاهش حجم لجن می شود. بیوگاز تولید شده که عمدتاً متان است از طریق لوله خروج بیوگاز از سپتیک تانک خارج می گردد. در ادامه پساب بخش اول با عبور از مسیر ارتباطی تعبیه شده در دیوار جداکننده، وارد بخش دوم سپتیک تانک می شود. در این بخش ذرات بسیار ریز چربی و روغنی که در فاضلاب باقی مانده باشد، بر روی سطح شناور می گردند. در نهایت پساب زلال شده از طریق لوله خروجی از سپتیک تانک خارج می شود. لجن انباشته شده در سپتیک تانک پس از حدود دو سال نیاز به تخلیه دارد. به هنگام تخلیه بهتر است، کمی از لجن را در سپتیک تانک باقی گذاشت. زیرا این لجن حاوی میکروارگانیسم ها و باکتری های موثر در تصفیه بوده و تخلیه کامل آنها باعث طولانی شده زمان راه اندازی مجدد بخش بیولوژیکی سپتیک تانک می شود.

سپتیک تانک ها از جنس های مختلفی اعم از بتن، پلی اتیلن، GRP و ... ساخته می شوند که از این میان سپتیک تانک های GRP دارای مزایای منحصر به فردی نسبت به سایر متریال های متعارف می باشند که در ذیل به برخی از آنها اشاره شده است:

مقرون به صرفه ترین روش تصفیه فاضلاب

قابلیت ساخت و مونتاژ در محل پروژه

قابلیت ساخت در اشکال و ابعاد دلخواه

ایزولاسیون کامل در نتیجه عدم وجود بو

استحکام بسیار بالادر مقابل وزن بسیار کم

مقاومت بسیاربالا در مقابل خوردگی ناشی از گاز های تولید شده در سپتیک تانک

حمل و نصب آسان و ارزان

مقاومت بسیار بالا در مقابل اشعه UV

عمر طولانی

عدم نیاز به عایق کاری و تعمیر

 


search